Stormflod og højvande på Feddet

Den 4. januar 2017 oplevede Feddet en af de kraftigste stormfloder i nyere tid. Vandstanden i Faxe Bugt blev målt til 1,7 meter over dagligt vande, hvilket medførte oversvømmelse i store dele af Sydøstsjælland.

Heldigvis var vinden næsten stilnet af, da vandstanden nåede sit højeste niveau ved midnat. Det betød, at Feddet og de øvrige kystnære områder langs Sjællands østkyst slap uden alvorlige skader på bygninger eller materiel.

Stormfloden står i kontrast til hændelsen den 12. november 1872, hvor vejrliget var langt mere voldsomt. En avis beskrev efterfølgende, hvordan Feddet under stormfloden blev til en ø, da vandet trængte ind over halvøen syd for Strandegård. Flere familier blev hjemløse, og Fedgården, som ligger midt på Feddet, led skade på bygningerne. På strækningen mellem Faxe Ladeplads og Feddet blev der registreret 24 strandede eller forliste skibe. Efter stormfloden i 1872 blev der iværksat en landsindsamling, som sikrede erstatning til dem, der havde lidt tab.

I 2017 trak vandet sig hurtigt tilbage og var allerede den 5. januar om eftermiddagen næsten på normalt niveau igen. For beboere og lodsejere i området var det en lettelse, at konsekvenserne blev væsentligt mindre end ved tidligere hændelser.

Begivenheden illustrerer, hvor udsatte lavtliggende kystområder som Feddet er ved ekstreme vejrforhold og understreger vigtigheden af at følge udviklingen i klima og kystbeskyttelse tæt.

Forrige
Forrige

Naturlig hydrologi på Feddets strandenge